Tutaj jesteś

Węgiel aktywny w pielęgnacji

16 stycznia 2020 Uroda


Węgiel aktywny stanowi bardzo popularny ostatnimi czasy surowiec naturalny. Jego działanie można przyrównać do funkcjonowania odkurzacza, bowiem dosłownie zajmuje się on oczyszczaniem twarzy z wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń, toksyn, nadmiaru sebum oraz martwego naskórka. Warto też wiedzieć, że nie działa on jedynie na podstawowe warstwy skóry, lecz również na ich głębszą powierzchnie.

Jak powstaje węgiel aktywny?

Węgiel aktywny, nazywany również medycznym lub aktywowanym powstaje dzięki spalaniu miazgi drzewnej i poprzez poddanie go procesowi otwarcia za pomocą pary wodnej. To właśnie ze względu na ten drugi zabieg otwierają się struktury węgla. Substancja posiada silnie rozwiniętą strukturę, która ma zdolność do wyłapywania i pochłaniania substancji niekorzystnych dla naszego zdrowia. Węgiel aktywny więc staje się takim po odpowiednim potraktowaniu go parą, wówczas zostaje pozbawiony substancji chemicznych.

Zbierając te informacje, węgiel aktywny w kosmetykach pełni przede wszystkim rolę mocno oczyszczającą, przeciwbakteryjną, regenerującą a w niektórych przypadkach nawet rozświetlającą. Można pokusić się o stwierdzenie, iż stosowanie tego preparatu może być jak kompleksowa ochrona naszej skóry przed zanieczyszczeniami istniejącymi w powietrzu, które atakują w różnych miejscach, ze szczególnym uwzględnieniem dużych miast. Ze względu na to, iż jego działanie jest silne doskonale sprawdzi się w pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej, z widocznymi przebarwieniami i zaskórnikami czy rozszerzonymi porami. Ciekawostką jest, iż węgiel aktywny może pomóc w przypadku przetłuszczającej się skóry głowy i być skutecznym środkiem do walki z łupieżem.

Zastosowanie w medycynie

Ze względu na swoje właściwości, węgiel aktywny znajduje zastosowanie nie tylko w pielęgnacji i kosmetologii, ale również w medycynie, farmakologii czy w dietetyce. Pomimo tego, iż jest preparatem o silnym działaniu stanowi jednocześnie produkt uniwersalny, bezpieczny i nieinwazyjny, który nie powinien wykazywać skłonności do podrażnień skóry czy błon śluzowych. To między innymi z tego powodu jest aktualnie dość często dodawany do różnego rodzaju kosmetyków. Aktywny węgiel znajdziecie między innymi w pastach do zębów, płynach do mycia twarzy, peelingach czy w produktach do pielęgnacji włosów. Oprócz kosmetyków możemy węgiel aktywny kupić w dowolnej aptece w formie kapsułek lub tabletek. Jego przyjmowanie doustne bowiem może pomagać w przypadkach zatruć pokarmowych. Ponadto, oprócz nieczystości, działa wiążąco na toksyny wchłaniając je, zanim zrobi to układ krwionośny.

Kremy tonujące

Redakcja prokosmetyk.pl

Nasi redaktorzy na Prokosmetyk.pl to pasjonaci pielęgnacji, którzy z oddaniem dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z czytelnikami. Każdy z naszych redaktorów ma głęboką wiedzę na temat pielęgnacji twarzy, dłoni i ciała oraz bogate doświadczenie w dziedzinie kosmetyków i zabiegów pielęgnacyjnych. Nasz zespół skupia się na tworzeniu artykułów, które nie tylko są ciekawe, ale także praktyczne i pomocne dla naszej społeczności czytelniczej. Jesteśmy tu, aby dostarczać czytelnikom wartościowe porady dotyczące odpowiedniej pielęgnacji, recenzje produktów kosmetycznych oraz inspirujące artykuły na temat zdrowia i urody.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?